torsdag 29 mars 2007

Forskningsdebatt i Riksdagen - Volvo Aero som "case"


Igår debatterade vi ett motionsbetänkande om forskning i Riksdagen. Förslagen kommer från motioner som riksdagsledamöter skrev under den allmänna motionsperioden.

Forskningen är viktig. Blir kanske slentrian när man säger att något är viktigt. Men, när det gäller forskningen så är den verkligt viktig. Genom forskning kan samhället ta nya och ibland stora kliv framåt. Nya mediciner, bättre förbränningsmotorer, nya polymera material och mycket, mycket annat. En stor satsning på forskning och utveckling ger samhället en bas för framtida välstånd.

I mitt tal i kammaren tog jag utgångspunkt i företaget Volvo Aero som jag tycker är träffande dels för att de verkar i en global konkurrenssituation och dels därför att nya teknologiska framsteg är avgörande för företagets framtida affärsmöjligheter. En konkurrenskraftig produktion, kapital mm. är självklart viktiga, men det är vass teknologi som kommer att vara deras entrébiljett till kommande flygmotorer till kommande civila flygplan.

Mitt anförande och replikskiften finns på Riksdagens hemsida:
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2006/07:83#anf52

Avslutningsvis en reflektion. Vänsterpartiet och Miljöpartiet deltog inte i gårdagens debatt. Alldeles innan debatten om forskning debatterades högskolefrågor och då var (v) och (mp) med. Men, när det var dags för forskningen avvek de...har de inte större intresse än så för en sådan framtidsfråga???

1 kommentar:

Entry 23 Eco of Kristofer sa...

Forskning är viktigt! Populär lobby-retorik går dock ut på att framställa hur viktigt det är att den juridiska personen Företaget kan äga de processer och idéer som gör forskning möjligt. Det är ett naturligt beteende eftersom en monopolställning alltid är lättare att hantera än svårövertalade kunder. Det är dock inte samma sak som att skapa bäst miljö för forskning.

Betydelsen av patent för framgångsrik forskning är insignifikant i jämförelsen med förmågan att möta kundens krav och behov. Ska forskare hjälpas så är det genom att ta bort patent och istället ge en kraftfullare uppsättning förhandlingsverktyg till den riskvillige entreprenören.

Exempel:
* Fri projektstryningshjälp under uppstartsfasen.
* Mentor-system med publika forum. Människor har en naturlig fallenhet för att vilja göra rätt när de kan. Om den forskare kan/ska publicera på ett öppen forum som är tillgängligt för alla så blir det väldigt tydligt vem som är auktoritet på vad. informationssamhället sätter talangen i fokus.
* Fri juridisk rådgivning under uppstartsfas.
* Bättre möjlighet att samarbeta med universitet för att låna utrustning och studenter.