torsdag 21 januari 2010

Partiledardebatt i riksdagen!




Igår förmiddag var det partiledardebatt i riksdagen. Detta var den första stora politiska prövningen under valåret 2010 och en försmak av de viktigaste frågorna i det kommande valet.

Statsministern valde i sitt anförande att fokusera på tre huvudsakliga utmaningar under den kommande mandatperioden:
  • Full sysselsättning - att alla personer som kan ska kunna arbeta utifrån sin arbetsförmåga. Det handlar bland annat om att göra det än mer lönsamt att arbeta och än mer lönsamt att anställa.
  • Kvalitet i välfärden - fokus på kvalitet i förskola, skola, och omsorg. Det handlar om att ge personalen ökat inflytande över verksamheternas utformning, stärka brukarnas inflytande och att säkra finansieringen.
  • Kamp mot brott och droger - att motverka det våld och de droger som finns i samhället. Det handlar om starka familjer, om en skola som ger rätt förutsättningar, och om ett rättssystem som reagerar.

På bilden syns statsministern och Mona Sahlin i ett replikskifte. Det var tydligt i gårdagens debatt att alliansens partiledare fokuserade på framtida utmaningar medan oppositionens dito mer sköt in sig på vad som hänt och händer just nu. Tydligt var också att oppositionen ännu inte lyckats presentera gedigna gemensamma besked om vad de vill göra om de vinner valet i höst.

Avslutningsvis kan man säga att debatten visar att vi går ett spännande politiskt år till mötes. Alliansens trycker hårt på dugligheten att regera landet, att lotsa Sverige genom en svår ekonomisk världskris samt att möta framtida, viktiga utmaningar. Oppositionen har mycket kvar att bevisa. Det är lätt att säga att man är emot alliansen. Det är svårare att själv presentera egna motförslag som är genomarbetade och fullt finansierade. Besked om det senare har oppositionen ännu inte lyckats med!

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Det var en intressant partiledardebatt igår. Men, det här med full sysselsättning är något som vi aldrig kommer att uppnå, låt mig tala om varför:

- Det är så att vi i Sverige har en fri anställningsrätt, och det betyder att arbetsgivarna alltid kommer att sortera bort en majoritet av de som aktivt söker jobb. Dessa kommer således alltid att förbli i ofrivilligt utanförskap.

- Vi kan också se att utanförskapet kommer att öka eftersom vi tar in och utexaminerar alltfler vid våra universitet och högskolor. Många av dessa söker jobb aktivt innan examen, men en majoritet av dessas tvingas stanna kvar i ofrivilligt utanförskap därför att de tillhör de som alltid sorteras bort hos alla arbetsgivare över hela Sverige. Detta vet jag av egen erfarenhet, och jag har också frågat runt bland de jag studerade tillsammans med och ingen av dem har fått några som helst jobb och de flesta av oss har sökt allt möjligt, men hela tiden sorterats bort överallt hos alla arbetsgivare över hela Sverige.

- Den enligt Svenskt Näringsliv bristande samverkan mellan akademi och verklighet kommer att även i fortsättningen gör att de flesta som investerar i en högre utbildning kommer att trilla utanför samhället efter examen därför att arbetsgivarna som är med i Svenskt Näringsliv har läst rapporten "Akademi eller verklighet" och då väljer de per automatik att sortera bort arbetssökande som kommer från något av de program som har mycket dålig eller ingen samverkan med näringslivet/arbetsmarknaden, vilket gör att dessa personer kommer att fastna i permanent utanförskap under överskådlig framtid därför att samma grupp har fått besked av Arbetsförmedlingen att Arbetsförmedlingen inte kan hjälpa dessa personer därför att det ingår inte i AF:s uppdrag.

- De bortsorterade har således ingenstans de kan vända sig och är därför tvingade till utanförskap och social exkludering och i värsta fall socialbidragsberoende på livstid, dvs de har inte haft någon som helst nytta med sin investering i en högre utbildning utan har bara fått en gigantisk studieskuld som resultat av sin utbildning.

Hur kan vi då lösa detta?

Jo, Sverige kan välja att istället hjälpa fler att komma in på utbildning utanför EU, genom att hjälpa människor till så kallade "fullscholarship" vid något universitet eller college i Amerika eller Kanada där man prioriterar det här med samverkan istället för att kicka ut människor i utanförskap.

De som redan har trillat i utanförskap efter examen, kan
vi stödja genom att satsa på att
vidareutbilda dem utanför EU, tex etablera samverkan med Amerika och Kanada för att ge dem vidareutbildning och så kallad "jobtraining". På så vis skulle dessa komma vidare istället för att tvingas leva i ofrivilligt utanförskap och långvarit socialbidragsberoende.

Sedan skulle man kunna förändra Arbetsförmedlingens arbete, så att de slutar använda Platsbanken och att de istället bara använder sig av den globala jobbdatabasen Monster.com , på så sätt så finns det en mycket större arbetsmarknad som öppnar sig för de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade. Det ända som behövs för att vår arbetskraft skall komma ifråga för de jobb som finns på Monster.com är att vi från Sverige hjälper till med pappersarbetet att ordna den Work Authorization som nästan alla arbetsgivare som finns på Monster.com kräver.