söndag 13 maj 2007

Shell Eco-marathon

I helgen gick Shell Eco-marathon av stapeln. Tävlingen anordnas sedan nästan 25 år tillbaka. I år deltog 260 lag bestående av studenter från en mängd universitet och högskolor från hela Europa. Lagen har vanligen arbetet med sitt fordon som en del av undervisningen under ett år. De har ritat, räknat och slutligen byggt och testas ut sitt fordon. Utöver att följa strikta tekniska krav ligger den stora utmaningen i att komma så långt som möjligt på motsvarande en liter bensin. Rekordet är fantastiska 3800 km!! Tävlingen körs på en racingbana i staden Nogaro i södra Frankrike.



I år deltar tre svenska lag, två från KTH (ett av teamen syns i röda tröjor på bilden) och ett från Chalmers. Chalmeristerna var det enda svenska lag som kom igenom tävlingen! Dock jobbade de ända in på slutet för att få sin bil, TurboVera, att fungera.

I samband med tävlingen anordnade Shell ett seminarium med företrädare för politik, näringsliv, frivilligorganisationer (NGO:s), journalister, universitet och högskolor. Från Sverige var vi tre politiker som deltog. Utöver undertecknad deltog Gustav Blix (m) från Stockholm och Erik A Eriksson (c) från Värmland, vänster respektive höger på bilden. Även Magdalena Strejjfert (s) skulle varit med, men hon blev magsjuk och fick ställa in resan.



Diskussionerna kretsade bland annat kring hur vi kan minska mängden klimatpåverkande gaser samt hur vi kan underlätta för att få fram nya teknologier. Det var roligt att få tillfälle att möta intressanta personer från andra samhällssektorer och från andra länder i Europa. Träffade bland andra Kerstin Sylwan som är designer och boendes i Göteborg. Kerstin är med i designnätverket o2nordic som skriver intressant om design på nätet.



Det var även roligt att få träffa Magnus, Melanie och de andra i chalmerslaget. Efter att ha träffat dem då deras bil avtäcktes veckan innan tävlingen vet jag hur mycket kraft de lagt ned. Roligt att de också kunde få bilen och fungera. Ska bli intressant att se hur långt man kommit med TurboVera!

Slutsatser. Ett. Tänk om jag hade fått vara student nu och deltagit i ett sådant här projekt som studenterna på Chalmers och KTH gjort. Verklig uppgift, tuff teknisk utmaning och att arbeta med klimatfrågan är super. Två. De fordon som byggts av de 260 lagen är långt ifrån möjliga att använda i "vanliga" bilar. Men det kan sporra studenter att senare arbeta med just "riktiga bilar" och det kan, tror jag, inspirera oss konsumenter att tänkta mer miljö när det kommer till bilar. Tre. Jag är teknikoptimist. Vi har tuffa klimatutmaningar, men jag blir med Shell Eco-marathon i minnet alltmer övertygad om att vi med teknologi (och andra insatser) kan klara av att hantera klimatproblematiken.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ush! FYFAN! Lär er följa reglerna som ni skrivit åt er själva !!!. (sjukt!)
Att ni inte ens kan skjukskriva er när ni är sjuka, och sen hackar ni på resten av sveriges befolkning och att det fuskas, Eran jävla lön är ju förfan SKATTEPENGAR!. Då skulle resten av sveriges befolkning också bestämma sina egna lagar och regler... Anarkin är här!!/ASPEN

Anonym sa...

JÄKLA FUSKARE!..
BORT MED POLITIKERNA!!

Anonym sa...

Avgå!! vi som betalar er lön får sjukavdrag1111111

Unknown sa...

Jag hoppas att du omgående säger upp dig eller blir uppsagd från alla dina offentliga uppdrag, som vanlig arbetare får man ingen gräddfil att åka i där man bestämmer sina egna regler. Det är helt otroligt att ni kan sitta på era höga hästar och klaga på vanligt folks sjukskrivningar medans ni själva beter er som värsta sortens bondfångare. Inte undra på att folket fuskar när dom ser hur ni beter er!!!!!!!

Magnus Johansson..

Anonym sa...

Att politikker fuskar är nog inget nytt. Inte heller är det något att förvåna sig över. Man kan bara konstatera att våra politikker är de som fuskar mest i detta land, även om det borde vara tvärrt om. Det är som aliasen säger: I Sverige är det mycket bättre att vara frisk och rik än fattig och sjuk. Vad kan man säga FY FA....N

Anonym sa...

Fittihelvete...
jävla politikerpack. Och sedan ska ni stå där och snacka om etik.